Heerlijke Recepten

Kerstbrood

Ingrediënten.
50 g krenten en 50 g rozijnen,
40 g oranjesnippers en 40 g sukade
4 el. rum,
140 g boter
350 g bloem
1 pakje drooggist
40 g suiker
snufje zout
1 pakje vanillesuiker
ca. 80 ml. melk
 2 eieren
schil van 1 citroen (onbehandeld) 

150 g gehakte
amandelen,
100 g boter voor de bovenlaag,
100 g poedersuiker om te bestrooien.
                     *****

Afgespoelde en afgedroogde krenten en rozijnen, oranjesnippers, sukade en rum mengen en  nacht laten staan.

Boter smelten. Bloem, gist, suiker, vanillesuiker, een snufje zout en citroenschil mengen.
Eieren, amandelen, gesmolten boter en beetje bij beetje de lauwwarme melk met de kneedhaak van uw mixer
kneden. Op het einde de deeg krachtig met de handen kneden. Afgedekt aan een warme plek ten minste 2 uur laten staan, tot de deeg zichtbaar is gerezen.

De voorbereide vruchten met de handen onder de deeg kneden. 
Deeg opnieuw twee uur
laten rijzen en vervolgens tot een ovaal vormen.
Met de keukenrol een verdieping in de deeg drukken
en een deeghelft over de andere leggen.
Het kerstbrood op bakpapier leggen en in de fornuis bij 175 graden (heetlucht) ongeveer 1 uur bakken.
Kerstbrood vervolgens onmiddellijk met gesmolten boter insmeren en met poedersuiker bestrooien. Deze voorgang herhalen tot boter en poedersuiker op zijn en het kerstbrood bedekt
wordt door een dikke witte laag.

Kersttaart.

Ingrediënten:
2 eieren
2 eetlepels melk
90 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
75 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram maïzena
boter om in te vetten
poedersuiker om te bestrijken
0,5 liter slagroom
4 eetlepels suiker
2 eetlepels cacao
2 blaadjes witte gelatine
3 eetlepels cranberrycompote
40 gram geschaafde amandelen
chocoladeblaadjes

                                
  *****

Bereidingswijze

Splits de eieren en klop de dooiers met de melk, de helft van de suiker en de vanillesuiker dik en schuimend. Klop de eiwitten met de rest van de suiker dik en taai en schep deze door het dooiermengsel. Schep het zelfrijzende bakmeel en de maïzena erdoor. Beboter een springvorm van 20 cm doorsnee en bestuif deze met poedersuiker. Doe het beslag erin en schuif de vorm in een voorverwarmde oven van 175 °C, stand 3. Bak de taart in ca. 50 minuten gaar en lichtbruin. De taart is gaar wanneer een droge naald er na het prikken er weer droog uitkomt. Laat de taart op een taartrooster afkoelen. Snijd de taart in 3 plakken. Klop de slagroom stijf met de suiker en verdeel deze in 3 porties. Meng door 1 portie de cacao en bestrijk hiermee de onderste plak. Leg de tweede plak erop. Week de gelatine in ruim koud water voor 15 minuten. Los de goed uitgeknepen gelatine op in zeer weinig water en laat deze afkoelen. Meng de gelatine door de helft van de rest van de slagroom en meng er de compote door. Bestrijk hiermee de tweede plak en leg de derde plak erop. Bestrijk de zijkanten met room en druk de geschaafde amandelen erin. Bestrijk ook de bovenkant met room en geef deze mooie rozetten slagroom. Druk in iedere rozet een chocolade blaadje.

Chocolade Kransjes

Ingrediënten:
200 gram pure chocolade
zilveren garneer pilletjes
rode of groene musket

               
 *****

Bereidingswijze

Spreid een stuk aluminiumfolie of bakpapier uit en leg hierop verschillende kerstvormpjes van 4-5 cm
groot. Bijvoorbeeld een klokje, kerstboom, paddestoel of engeltje. Eventueel kun je van plastic bekertjes ronde vormen knippen. Knip een rietje in circa 10 stukjes van circa 1 cm. Breng in een grote
pan ruim water aan de kook. Breek de chocolade boven een kleinere pan in stukjes. Hang deze pan in
het kokende water en laat de chocolade al roerende smelten. Schenk de gesmolten chocolade direct in de vormpjes, terwijl je die goed tegen de folie aandrukt. Steek bovenaan in elk chocoladefiguurtje een rietje. Laat de chocolade iets opstijven en garneer de figuurtjes dan met een zilverpilletje of musket. Laat de figuurtjes in de koelkast in circa 1 uur hard worden. Verwijder de vormpjes voorzichtig en hang de figuurtjes met dun gouddraad in de boom

Kerstcake.

175 gram zelfrijzend bakmeel; 1 theel. bakpoeder; 175 gr. boter; 175 gr. witte basterdsuiker; 3 eieren
                     *****
Voor de vulling: 6 eetl.
bosvruchtenjam; 200 ml. slagroom; 200 gram mascarpone; 300 gr. verse aardbeien;
                    
 *****
 Voor de garnering: poedersuiker en kerstchocolaatjes (zijn al volop verkrijgbaar
                    
*****
Verwarm de oven voor op 180 graden C 

 

Bereidingswijze

Vet de zijkant van de bakvormen in en bekleed de bodem met bakpapier. Zeef het zelfrijzende bakmeel en bakpoeder boven een kom en voeg de boter, suiker en eieren toe. Klop er met de mixer een glad beslag van. Verdeel het beslag over de 2 bakvormen en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een natte lepel. Bak de taartbodems in ca. 25 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat ze even afkoelen in de vorm. Keer ze daarna op een rooster.
BEREIDEN: Besmeer de taarthelften dik met vruchtenjam. Klop de slagroom lobbig en spatel deze door de mascarpone. Maak de aardbeien schoon. Verdeel het mascarpone roommengsel over één taarthelft. Verdeel daarover de aardbeien en dek af met de tweede taarthelft. Strooi de poedersuiker over de cake en versier met de kerst chocolaatjes.

               

Kalkoen.

Ingrediënten voor 4 personen

I kalkoen
1 sinaasappel
1citroen
1 rode ui
sereh takje
knoflooktenen
verse kruiden als thijm en rosemarijn
bardeerspek of anders ontbijtspek
aluminiumfolie
(olijf) olie
grandmarnier
crème fraîche
citroensap

Voorbereiding:
Vul je kalkoen met
1 sinaasappel in 4 delen gesneden

1 citroen door de helft,

1 rode ui in vieren een paar takjes sereh(citroengras)

4 knoflooktenen,

gekneusd bosje kruiden als thijm en rozemarijn.

                   *****

Verhit olie in een braadpan en schroei de kalkoen rond om dicht.
Leg de kalkoen in de braadslee en bedek de rug van de kalkoen met een laagje spek.
Verwarm de oven voor op 180?
De braadtijd is 50 minuten voor elke kilo (elke oven is anders dus deze tijd is ongeveer).
Bedek na ongeveer een uur de smalle uiteinden (vleugels en poten met wat aluminiumfolie.
Bedruip tijdens de hele braadtijd de kalkoen om de tien minuten!
Neem de kalkoen uit de oven een half uur voor je hem wilt opdienen , haal de vuling er uit en bedek hem met aluminium folie.
                                                      
*****
Vang al het vocht op dat uit de kalkoen loopt en pers ook het vocht uit de "vulling". Zeef en warm de vloeistof op in een pan, voeg een flinke scheut Grand Marnier toe, roer er wat creme fraiche door en maak de saus af met zout, peper en een scheutje citroen.

Fazant.

Ingredienten

1  fazant (800 à 900 g), zout, peper, tijm, 150 g boter, 1 gesnipperde ui, peterselie, scheutje cognac.

Bereiding:     *****  

Wrijf de fazant in met zout, peper en tijm.
Verhit de boter tot ze nèt niet meer schuimt en schroei hierin de fazant rondom dicht.
Voeg de uisnippers toe en laat in gesloten pan in circa 1½ uur op een zacht vuur bruin en gaarbraden.
Bedruip veelvuldig.
Verwijder spek en garen en verdeel de fazant in porties zoals u dat bij kip zou doen. Houd het gebraad warm.
Maak de jus af met wat water, peterselie, een scheutje cognac en een paar eetlepels dunne room.

Tip               *****

Serveer de fazant, gegarneerd met de saus en de gekruimelde stukjes spek. Geef er aardappelenpuree en perziken bij.



Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

marijke | Antwoord 07.12.2012 18.48

Dat ziet er allemaal lekker uit.Het is alleen jammer dat mijn man geen vlees eet van een dier die hard loopt en/of vliegt.Dus ik eet bijna nooit kip ofzo.jammer

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

16.04 | 19:17

Mooie en leuke plaatjes

...
09.11 | 12:02

Hallo dit vind ik hele leuke plaatjes en er is niets mis mee gewoon voor de kinderen.
dit zie ik liever dan oorlog.

...
26.10 | 23:56

Hallo kun je de plaatjes bestellen?

...
25.10 | 18:20

Hoe kom ik aan deze plaatjes

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE